In de eerste week van september 2001 is het Informatieboekje voor de bewoners van Grunder en Grubbehoeve bezorgd bij alle bewoners van Grunder en bij de bewoners van Grubbehoeve vanaf nummer 176.
Aan de webversie van dit boekje, verzorgd door de Bewonerswerkgroep Grubbehoeve, kunnen geen rechten ontleend worden.
2 De herhuisvesting
2.l Het huisbezoek van Bureau P/A
2.2 Het aanbieden van woningen
2.3 De lege oplevering van uw huidige woning
2.4 Huurachterstand
3 Wie komen voor andere huisvesting in aanmerking?
3.1 Stadsvernieuwingskandidaten (sv-kandidaten)
3.2 Semi stadsvernieuwingskandidaten (semi sv-kandidaten)
4 Verhuismogelijkheden
4.1 Stadsvernieuwingskandidaten
4.2 Semi stadsvernieuwingskandidaten
4.3 Ouderenhuisvesting
4.4 Koopwoningen
5 Het aanbieden van woningen
5. l Woningen van woningbouwverenigingen
5.2 Woningen van particuliere verhuurders
5.3 Zelf zoeken
6 Toewijzingsregels
6. l Voor hoeveel kamers komt u in aanmerking?
6.2 Voor welke verdieping komt u in aanmerking?
6.3 Huur/inkomen
8 Tegemoetkoming in de verhuis- en herinrichtingskosten
11 Het beheer van de flat tijdens de herhuisvesting
Dit informatieboekje bevat een globale weergave van de regels van de Huisvestingsverordening 1999, de regeling 'Wonen zonder huisvestingsvergunning bij Stadsvernieuwing' en de regels voor de herhuisvesting die gelden bij Patrimonium. Aan de tekst van het boekje kunt u geen rechten ontlenen.
In het kader van de vernieuwing van de Bijlmermeer zullen de flat Grunder en een deel van de flat Grubbehoeve worden gesloopt. Er zullen nieuwbouwwoningen voor terugkomen. Een ander gedeelte van Grubbehoeve wordt geherpositioneerd. U bent al eerder door Patrimonium schriftelijk en mondeling over deze plannen geïnformeerd. Deze plannen hebben tot gevolg dat de bewoners van deze woningen moeten worden geherhuisvest.
Het gaat daarbij om de hele flat Grunder en de nummers 176 tot en met 331 in Grubbehoeve. Op l september 2001 wordt gestart met de herhuisvesting van de bewoners van deze woningen in Grunder en Grubbehoeve. De herhuisvestingsperiode loopt van l september 2001 tot l januari 2003. Dit betekent dat alle bewoners vóór l januari 2003 een vervangende woning moeten hebben.
De herhuisvesting wordt in opdracht van Woningstichting Patrimonium uitgevoerd door medewerkers van Bureau P/A van de Stedelijke Woningdienst Amsterdam (SWD). Deze medewerkers van Bureau P/A zullen u thuis bezoeken, en zullen u begeleiden bij het zoeken naar een andere woning in Amsterdam.
Indien u in een woning van Patrimonium in de Bijlmermeer wilt blijven wonen, wordt u na het huisbezoek verder begeleid door een medewerker van de afdeling Herhuisvesting van Patrimonium.
Dit boekje bevat informatie over de herhuisvesting:
Welke regels gelden
Welke mogelijkheden er zijn
Hoe de herhuisvesting in zijn werk zal gaan.
Achterin dit boekje vindt u een lijst met adressen, telefoonnummers en spreekuren.
Het moment waarop de herhuisvesting start noemen we de peildatum. Voor dit project is de peildatum vastgesteld op l september 2001. De peildatum is bepalend voor uw rechten en verhuismogelijkheden die gelden bij herhuisvesting in het kader van de stadsvernieuwing. Hieronder gaan wij in op een aantal momenten in de herhuisvestingsprocedure.
2.1 Het huisbezoek van Bureau P/A
Alle bewoners worden thuis bezocht door een medewerker van Bureau P/A. Voordat het huisbezoek plaatsvindt ontvangt u schriftelijk bericht om contact op te nemen voor het maken van een afspraak. Tijdens het huisbezoek zal onze medewerker vaststellen of u als (semi)stadsvernieuwingskandidaat in aanmerking komt voor bemiddeling bij het zoeken naar een andere woning. Als dat het geval is wordt u geïnformeerd over uw verhuismogelijkheden en kunt u bespreken naar welke buurt(en) of stadsdelen u wilt verhuizen. De medewerker van Bureau P/A is uw contactpersoon bij de Stedelijke Woningdienst Amsterdam en helpt u bij het vinden van een woning in Amsterdam.
Bij het huisbezoek worden ook een aantal persoonlijke gegevens opgenomen. Deze gegevens zijn nodig om u te adviseren bij het vinden van een passend woningaanbod. Er wordt gevraagd naar:
een geldig legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)
kopieën van uw inkomensgegevens (de laatste drie maanden)
(indien van toepassing) een geldige verblijfsstatus.
Als u het prettig vindt kunt u iemand anders, bijvoorbeeld een familielid, vragen bij het gesprek aanwezig te zijn.
2.2 Het aanbieden van woningen
Als (semi)stadsvemieuwingskandidaat kunt u in aanmerking komen voor woningen van woningcorporaties en/of particuliere verhuurders. Hierover kunt u verderop meer lezen. Afhankelijk van uw woonwensen en het mogelijke aanbod van woningen kunt u binnen de herhuisvestingsperiode inschrijven op woningen in de woonkrant van WoningNet of een woning van een particuliere huiseigenaar aangeboden krijgen. Ook de medewerker van Bureau P/A kan voor u inschrijven op een woning. Patrimonium regelt de aanbieding van de woningen in de hoogbouw en van de nieuwbouwwoningen van Patrimonium in Zuidoost.
2.3 De lege oplevering van uw huidige woning
Als u een andere woning heeft geaccepteerd moet u de huur van uw huidige woning opzeggen bij de afdeling Herhuisvesting van Patrimonium. Nadat u de huur heeft opgezegd kunt u met de huismeester een afspraak maken voor een inspectie van uw woning.
Na uw verhuizing dient u de woning op de afgesproken datum leeg op te leveren. U hoeft de woning niet in oude staat te brengen, maar u mag niets meenemen wat bij de woning hoort. De woning wordt één keer geïnspecteerd op de dag dat u de sleutels inlevert. Als er iets stuk is in de woning zal dat niet in rekening worden gebracht. Als er zaken in de woning ontbreken die bij de woning horen, zal dit eventueel in rekening worden gebracht, dit ter beoordeling van de huismeester. Als u spullen achterlaat in de woning worden die op uw kosten verwijderd.
2.4 Huurachterstand
Ook nu uw woning wordt gesloopt of geherpositioneerd blijven de normale regels gelden voor het betalen van de huur, tot u een andere woning heeft gekregen. Huurachterstand kan uiteindelijk leiden tot ontruiming. Bewoners die worden ontruimd verliezen hun recht op herhuisvesting, en daarmee ook het recht op de tegemoetkoming in de verhuiskosten.
Bewoners met een huurachterstand, of bewoners die constant de huur te laat betalen kunnen ook problemen krijgen bij het aanbieden van een andere woning buiten het bezit van Patrimonium. Eigenaren van huurwoningen hebben het recht bewoners met huurachterstand of slecht betalingsgedrag te weigeren.
Bij de bemiddeling wordt onderscheid gemaakt tussen stadsvernieuwingskandidaten, semi stadsvernieuwingskandidaten en inwonende kinderen. U komt alleen in aanmerking voor bemiddeling als u aan één van onderstaande voorwaarden voldoet.
3.1 Stadsvernieuwingskandidaten (sv-kandidaten)
Wie worden beschouwd als sv-kandidaten?
3.2 Semi stadsvernieuwingskandidaten (semi sv-kandidaten)
Wie worden beschouwd als semi sv-kandidaten?
De woonduur wordt door de medewerker van Bureau P/A nagegaan in het Bevolkings Register Amsterdam.
LET WEL: | bewoners zonder geldig huurcontract komen, ongeacht woonduur, niet in aanmerking voor herhuisvesting. Hetzelfde geldt voor mensen die wel een huurcontract hebben maar ergens anders wonen of niet in het Bevolkings Register Amsterdam op het adres ingeschreven staan. |
4.1 Stadsvernieuwingskandidaten
SV-kandidaten hebben de volgende Verhuismogelijkheden:
a. Verhuizen naar een nieuwbouwwoning in de Bijlmermeer
nieuwbouw F-eiland, verwachte oplevering vanaf 2001/2002
nieuwbouw Laag Koningshoef, verwachte oplevering medio begin 2002
U kunt als stadsvernieuwingskandidaat in aanmerking komen voor
nieuwbouwwoningen, die gereed zijn voor de sloop van uw huidige woning, dat wil zeggen voor l januari 2003. Gezien het aantal ter beschikking komende nieuwbouwwoningen zal niet iedere sv-kandidaat in aanmerking komen voor een nieuwbouwwoning.
Indien mogelijk kunt u éénmaal een passende nieuwbouwwoning toegewezen krijgen, en voor zover mogelijk volgens uw eerste voorkeur. De volgorde van toewijzing van de nieuwbouwwoningen is de woonduur als hoofdbewoner in de flat Grunder/Grubbehoeve, dat wil zeggen dat degene die het langst aaneengesloten als hoofdbewoner in deze flats woont de eerste keus heeft. De mogelijkheid bestaat dat er voor bepaalde typen nieuwbouwwoningen maximale inkomensnormen gesteld zullen
worden.
U komt niet in aanmerking voor een nieuwbouwwoning als u:
b. Verhuizen naar een hoogbouwflat in de Bijlmermeer
U kunt natuurlijk kiezen voor een andere flat van Patrimonium in de hoogbouw. De medewerker van Bureau P/A zal in dat geval na het huisbezoek uw gegevens en voorkeuren doorgeven aan Patrimonium. Patrimonium zal u daarna een woning in de hoogbouw aanbieden.
Patrimonium werkt aan plannen om meer hoogbouwflats te slopen en te vervangen door laagbouw. U kunt niet verhuizen naar een hoogbouwflat die mogelijk gesloopt wordt. Dit betreft de volgende flats: Daalwijk, Dennenrode, Develstein, Frissenstein, Echtenstein, Eeftink, Egeldonk, Grubbehoeve, Grunder, Kouwenoord, Klieverink en Kempering.
De overige flats zijn of worden in de komende jaren gerenoveerd. In de te verbeteren flats worden in elk geval de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
| in de woning: | aanpassing van de c.v. en w.w. installatie onderhoud aan keuken en/of badcel |
| buiten de woning: | betonherstel schilderwerk algemeen onderhoud. |
Overige maatregelen worden per flat bepaald. In vrijwel alle flats zal de binnenstraat gesloopt worden en zullen de huidige bergingen verdwijnen. Dit betekent dat u tijdens de renovatie tijdelijk niet over een berging kunt beschikken.
c. Verhuizen naar een woning elders in Zuidoost
Als u wilt verhuizen naar een woning elders in Zuidoost, zijn de meeste
mogelijkheden voor betaalbare huurwoningen in de buurten Venserpolder/Strandvliet, Holendrecht, Groesbeekdreef en Gein. De andere buurten in Zuidoost kennen huurwoningen met hogere huren, of koopwoningen.
d. Verhuizen naar een woning elders in Amsterdam
Sv-kandidaten komen ook in aanmerking voor een woning in Amsterdam. Dat kan een woning van een woningbouwvereniging of van een particuliere eigenaar zijn. Daarbij zijn de mogelijkheden niet onbeperkt. Voorkeuren als Centrum, Concertgebouwbuurt, Watergraafsmeer of Buitenveldert zijn vaak niet te verwezenlijken. Een voorkeur voor een woning in andere buurten vaak wel, zij het afhankelijk van de woninggrootte. Zo komen 4-kamerwoningen en vooral 5-kamerwoningen maar beperkt beschikbaar. Eengezinswoningen komen vrijwel nooit beschikbaar voor toewijzing aan voorrangskandidaten van de Stedelijke Woningdienst.
Het is voor de Stedelijke Woningdienst niet mogelijk te bemiddelen voor woningen in andere gemeentes, zoals bijvoorbeeld Diemen of Duivendrecht. Dit zijn zelfstandige gemeentes en die kennen hun eigen toewijzingsregels.
4.2 Semi stadsvernieuwingskandidaten
Semi sv-kandidaten kunnen in aanmerking komen voor bestaande woningen in
Amsterdam, in Zuidoost, of een andere hoogbouwflat. De keuzemogelijkheden in Amsterdam zijn beperkt tot die stadsdelen waar regelmatig woningen beschikbaar komen. Zij kunnen niet naar nieuwbouw. Tijdens het huisbezoek wordt u hierover verder geïnformeerd.
4.3 Ouderen huisvesting
Oudere bewoners die willen verhuizen naar een verzorgingshuis of een
aanleunwoning worden door de Stedelijke Woningdienst doorgegeven aan de
Stichting Tot en Met. Deze stichting bepaalt voor welke vorm van ouderen
huisvesting de bewoner in aanmerking komt. Het is lang niet altijd zeker dat er plaats is in het complex van voorkeur.
4.4 Koopwoningen
Als u belangstelling heeft om een woning te kopen moet u zich zelf inschrijven bij makelaars en verkopers. Inschrijving en verkoop van nieuwbouw koopwoningen begint over het algemeen tussen 15 en 18 maanden voor de geplande oplevering.
KJEB
Eén van de mogelijkheden tot koop is kopen in het te herpositioneren deel van Grubbehoeve.
U kunt als stadsvernieuwingskandidaat uit Grunder en Grubbehoeve met voorrang in aanmerking komen voor het kopen van een geherpositioneerde woning in Grubbehoeve, het zogenoemde cluster van de Vereniging KJEB (Koop Je Eigen Bijlmer).
Bewoners die willen kopen in Grubbehoeve en zoveel mogelijk zelf willen bepalen hoe hun woning en flatgebouw eruit komen te zien, kunnen terecht bij de Vereniging Koop je Eigen Bijlmer (KJEB).
De KJEB heeft straks 90 appartementen in de aanbieding, allen gelegen in het laatste stuk van Grubbehoeve, rond lift C. Het gaat om 27 4-5 kamerwoningen, 9 grote driekamer woningen, 54 driekamerwoningen. De gemiddelde prijs van deze woningen ligt rond de twee ton. Definitieve prijzen worden rond de herfst van dit jaar bekend. In de koopprijs is geld gereserveerd voor de afkoop van de grond , het onderhoud en de verbeteringen aan de woningen zelf. Kopers krijgen ook de mogelijkheid om twee woningen naast of boven elkaar te kopen, en als ze op 10-hoog komen te wonen kan er een dakatelier bij genomen worden. Buiten de 90 nu bestaande appartementen worden waarschijnlijk ook nieuwe woningen op de begane grond plus de 1ste etage gebouwd. Kopers mogen de woning naar eigen inzicht verbouwen, hoewel er natuurlijk een aantal regels komen over wat wel en niet mag. En vanzelfsprekend mag er geen verbouwing plaats vinden die de constructie van de woning en van het flatgebouw in gevaar brengt.
Kopers krijgen ook medezeggenschap over de verbeteringen aan het flatgebouw zelf, vooral over hun eigen deel, de cluster, waar hun appartement deel van uitmaakt. Samen met Patrimonium zoeken zij de architect uit en stellen ze het uiteindelijke verbeterplan vast.
Toewijzing van de appartementen gebeurt door de KJEB. Eerst gegadigden zijn leden van de KJEB die uit Grubbehoeve of Grunder komen. Voor meer informatie zie adresgegevens achterin.
Overige koopmogelijkheden
Stadsvernieuwingskandidaten en semi-stadsvernieuwingskandidaten die
hoofdbewoner zijn (deze regeling geldt niet voor inwoners), kunnen ook een bestaande woning kopen in Hogevecht (bijna in verkoop en oplevering medio 2003), Kikkenstein (reeds te koop en oplevering van de renovatie rond jaarwisseling 2002/2003) en Kleiburg (nog niet bekend wanneer).
Bewoners die al in deze complexen wonen hebben wel de eerste keus als er een woning wordt verkocht. Indien u in aanmerking wilt komen voor een dergelijke woning, krijgt u -na de huidige bewoners- een aanbieding, voordat de woning aan anderen wordt aangeboden. U moet dit dan wel bij het huisbezoek of aan de afdeling Herhuisvesting melden.
Over de koopmogelijkheden bij Patrimonium in Zuidoost zult u van Patrimonium nog een brief ontvangen. In die brief staat aangegeven voor welke koopwoningen u als stadsvernieuwingskandidaat, dus met voorrang, in aanmerking kunt komen.
De toewijzing aan de bewoners geschiedt door Patrimonium in samenwerking met makelaar Capelle (zie adresgegevens achterin).
Als Bureau P/A voor u bemiddelt, kunt u als voorrangskandidaat van de Stedelijke Woningdienst Amsterdam in aanmerking komen voor woningen van zowel woningbouwverenigingen als particuliere verhuurders. Tijdens het huisbezoek van Bureau P/A wordt u geïnformeerd over uw verhuismogelijkheden en kunt u bespreken naar welke buurt(en) of stadsdelen u wilt verhuizen.
Afhankelijk van uw woonwensen en het mogelijke aanbod van woningen kunt u binnen de herhuisvestingsperiode meerdere keren op woningen inschrijven. Per woningkrant kunt u dat op maximaal 3 woningen tegelijkertijd doen. Niet in alle buurten komen regelmatig woningen beschikbaar. Als na een halfjaar zoeken nog geen enkel zicht op een woning is, kan het nodig zijn uw buurtvoorkeur uit te breiden met buurten waar wel regelmatig woningen beschikbaar komen.
Over het algemeen geldt dat, als hoofdbewoners (sv-kandidaten en semi sv-kandidaten) 2 maanden voor de aanvang van de werkzaamheden aan hun woning nog niet beschikken over vervangende huisvesting, Patrimonium hen als laatste mogelijkheid een hoogbouwflat zal aanbieden. Dit geldt niet voor inwonende kinderen. Bij de inwonende kinderen zal de bemiddeling in ieder geval per l januari 2003 beëindigd worden.
5.1 Woningen van corporaties
De woningen van de Amsterdamse corporaties worden sinds l mei 2001 toegewezen via WoningNet. Elke week geeft WoningNet een woningkrant uit en plaatst op internet een overzicht van de vrijkomende huurwoningen van de woningbouwverenigingen in Amsterdam, Zaanstreek/Waterland en Amstel-Meerlanden. Stadsvernieuwingskandidaten in Amsterdam kunnen alleen met
voorrang reageren op woningen in Amsterdam. Buiten Amsterdam kunt u wel
reageren, maar dan alleen als doorstromer met uw eigen woonduur.
De woningkrant komt wekelijks op donderdag uit en kan worden afgehaald bij 600 punten in de regio Amsterdam. U kunt de krant ook ophalen bij de huismeester van Grunder of Grubbehoeve.
Als u door ons aan WoningNet wordt doorgegeven zijn er verschillende manieren waarop u kunt reageren:
Per krant kunt u op maximaal 3 woningen inschrijven.
U kunt alleen inschrijven voor woningen die passen bij uw zoekprofiel. Bureau P/A zal u hierover informeren. Uw zoekprofiel wordt o.a. bepaald door:
Ook weer via de Internet-site, Woontext en de zgn. Resultatenlijn (0900-8130, 0,75 per minuut) kunt u zelf nagaan op welke plaats u bent geëindigd voor de betreffende woningen.
Bij de verdeling van woningen van een woningbouwvereniging krijgen sv-kandidaten, als zij tenminste 5 jaar in het stadsdeel wonen, binnen het eigen stadsdeel voorrang bij de toewijzing van woningen boven sv-kandidaten uit andere stadsdelen.
Als u al lang lid bent van een Amsterdamse woningbouwvereniging wordt u verzocht dit te melden tijdens het huisbezoek. Het kan betekenen dat u een langere zoekprofieldatum toegekend krijgt. Deze zoekprofieldatum geldt dan wel alleen voor woningen in Amsterdam. Als u reageert op een woning buiten Amsterdam geldt alleen uw werkelijke woonduur.
5.2 Woningen van particuliere verhuurders
Als u een woning van een particuliere verhuurder aangeboden krijgt, ontvangt u schriftelijk bericht van de Stedelijke Woningdienst. U krijgt in principe 2 werkdagen de tijd om de woning te bezichtigen en te beslissen of u deze neemt of niet.
Als er problemen zijn bij de bezichtiging (bijv. de huiseigenaar is niet te bereiken, er zijn geen sleutels), is het soms mogelijk de termijn waarbinnen u moet beslissen te verlengen. U moet hierover wel tijdig contact opnemen met Bureau P/A.
Nadat u de woning heeft bezichtigd moet u contact opnemen met Bureau P/A. Als u de woning wilt hebben krijgt u een verklaring dat u de woning heeft geaccepteerd. Als u de woning niet wilt hebben, wordt op basis van uw weigeringsgrond beoordeeld of de aanbieding meetelt. Bij particuliere verhuurders kunt u maximaal drie keer een woning, die als aanbieding telt, aangeboden krijgen.
Afwezigheid wegens vakantie of om andere redenen moet u altijd vooraf doorgeven aan uw contactpersoon bij Bureau P/A. Anders kan het gebeuren dat u tijdens uw afwezigheid een woning krijgt aangeboden, die wél meetelt bij het aantal aanbiedingen.
5.3 Zelf zoeken
U kunt na het huisbezoek ook zelf zoeken naar een woning. Dit betekent dat u zelf contact kunt opnemen met particuliere verhuurders. Een particuliere eigenaar kan u bij de Stedelijke Woningdienst voordragen als kandidaat voor een leegkomende woning. Dit moet gebeuren op het moment dat de eigenaar de woning bij de Stedelijke Woningdienst leegmeldt. Als het een passende woning is wat betreft kamertal, gaat de Stedelijke Woningdienst over het algemeen akkoord. Dit geldt zowel voor sv-kandidaten als semi sv-kandidaten. Deze regeling staat bekend als de voordrachtsregeling voor particuliere huurwoningen. De meeste eigenaren zijn goed op de 1 hoogte van deze regeling.
Bij het verhuizen naar een andere woning gelden de volgende toewijzingsregels voor de grootte van de woning, voor woningen op de begane grond, l-hoog of met lift, en de relatie huur/inkomen.
6.1 Voor hoeveel kamers komt u maximaal in aanmerking?
huishouden | huur tot 730,- | nieuwbouw | huur tot 997,- |
alleenstaande | 3 | 3 | 3 |
2-persoons huishouden | 3 | 3 | 4 |
huishouden met l kind | 4 | 4 | 4 |
huishouden met 2 kinderen | 4 | 4 | 5 |
huishouden met 3 of meer kinderen | 5 | 5 | 6 |
Let op: De woningbouwverenigingen stellen zelf voorwaarden voor bepaalde woningen. Zo komt het vaak voor dat voor een 4-kamerwoning gezinnen met minimaal 2 kinderen voorrang genieten. Dit vanwege het tekort aan grote woningen in Amsterdam
Deze bezettingsnormen gelden niet voor andere hoogbouwflats van Patrimonium in de Bijlmer. Sv-kandidaten kunnen in aanmerking komen voor een andere flat van Patrimonium, vergelijkbaar met de oude woning.
6.2 Voor welke verdieping komt u in aanmerking?
In principe kan iedereen, jong of oud, in aanmerking komen voor een woning op de begane grond, l-hoog of met lift. De woningcorporaties kunnen woningen die uitermate geschikt zijn voor ouderen (vanaf 60 jaar) en woningzoekenden met een medische indicatie, speciaal voor deze groepen aanmerken (labelen). In de woningkrant worden deze woningen dan met voorrang voor deze groepen gereserveerd.
6.3 Huur/inkomen per l juli
huur-inkomensgrenzen
Rekenhuur* | maximum belastbaar inkomen |
tot 750,- (t/m 4-kamerwoning) | 63.550,- (5.300 per maand) |
tot 750,- (5- of meerkamerwoning) | 50.550,- (4.170 per maand) |
van 730,- tot 997,- | 89.000,- (7.420 per maand) |
vanaf 997,- | geen maximum inkomen |
Er wordt uitgegaan van het belastbaar jaarinkomen. Met inkomen wordt bedoeld het huishoudinkomen. Dat wil zeggen het inkomen van de woningzoekende, de partner, inwonende kinderen ouder dan 27 jaar, en overige inwoners die tot het huishouden behoren. Het is mogelijk dat in de woningkrant in bepaalde stadsdelen of buurten lagere maximum inkomens worden genoemd. Voor duurdere woningen geldt vaak een minimum inkomensgrens.
Kandidaten met een belastbaar inkomen hoger dan 7420,- per maand kunnen in de woningkrant alleen reageren op woningen met een huur hoger dan 997,-. De keuze is hierdoor zeer beperkt.
Als de huur van de vervangende woning in verhouding tot uw inkomen te hoog is, kan het mogelijk zijn dat u in aanmerking komt voor individuele huursubsidie. Huursubsidie kan worden aangevraagd voor woningen met een rekenhuur tussen 349,- en 1.193,-. De rekenhuur bestaat uit de kale huur plus de subsidiabele servicekosten voor:
lift, elektriciteit in gemeenschappelijke ruimten
het schoonmaken van gemeenschappelijke ruimten
de huismeester
onderhoud van dienstruimten en gemeenschappelijke recreatie)ruimten.
Het is afhankelijk van uw leeftijd en samenstelling van uw huishouden tot welke huur u huursubsidie kunt aanvragen. Wanneer de rekenhuur boven de zogenaamde fiatteringsgrens ligt, komt u niet in aanmerking voor huursubsidie.
huishouden | fiatteringsgrens |
alleenstaanden en stellen jonger dan 23 jaar | 658,- |
alleenstaanden en stellen van 23 jaar of ouder | 805,- |
1 ouder met l kind jonger dan 18 jaar | 805,- |
huishoudens van 3 of meer personen | 1010,- |
In sommige gevallen kunnen de volgende huishoudens, na toestemming van de gemeente, in aanmerking komen voor huursubsidie voor woningen tot de maximale huursubsidiegrens van 1.193,-:
huishoudens met tenminste l bewoner van 60 jaar of ouder
gehandicapten in het bezit van een WVG-indicatie
gezinnen met 3 of meer kinderen onder de 18 jaar.
De hoogte van de subsidiebijdrage is afhankelijk van:
de hoogte van de huur
het belastbare inkomen
de gezinsgrootte
de hoogte van het eigen vermogen.
Voor inlichtingen over en aanvragen van huursubsidie kunt u terecht bij de Stedelijke Woningdienst Amsterdam, afdeling Individuele Huursubsidie (zie adressen). Als u een woning gaat huren van een woningbouwvereniging, kunt u in de meeste gevallen de huursubsidie via hen aanvragen. Dit geldt ook voor Patrimonium. Voor informatie over huursubsidie kunt u ook terecht bij de afdeling Herhuisvesting van Patrimonium, Hofgeest 193 A.
Vanaf de peildatum (l september 2001) komen hoofdbewoners, zowel sv-kandidaten als semi sv-kandidaten, in aanmerking voor een eenmalige financiële tegemoetkoming. De tegemoetkoming wordt uitbetaald bij het leeg achterlaten van de woning, en nadat bij het huisbezoek is vastgesteld dat u de woning daadwerkelijk bewoont. Het maakt niet uit waarheen u verhuist: oudbouw, nieuwbouw of een koopwoning, Bijlmermeer of elders. Het maakt ook niet uit of u zelf een andere woning vindt dan wel een woning door Patrimonium of via Bureau P/A krijgt aangeboden.
De tegemoetkoming bedraagt 8.000,- en wordt door Patrimonium uitgekeerd nadat u uw woning leeg heeft opgeleverd. De verstrekking van deze som zal geschieden in 2 termijnen. De hoofdbewoner is ervoor verantwoordelijk dat inwonenden tijdig de woning ontruimen. Er mogen dus geen achtergebleven inwoners zijn.
U kunt een voorschot krijgen van de helft van het bedrag wanneer u een andere woning heeft geaccepteerd en de huur van uw woning heeft opgezegd bij Patrimonium. U krijgt dit bedrag dan binnen 7 werkdagen op uw bank- of girorekening bijgeschreven. Nadat de woning is geïnspecteerd door de huismeester en u de sleutels heeft ingeleverd, wordt de tweede helft van de tegemoetkoming naar uw bank- of girorekening overgemaakt.
De tegemoetkoming wordt maar één maal uitgekeerd, ook als u bijvoorbeeld via een tijdelijke woning naar een nieuwe woning in de Bijlmermeer verhuist.
U kunt de huur opzeggen op het inloopspreekuur van de afdeling Herhuisvesting van Patrimonium. Het inloopspreekuur is elke maandag, woensdag en donderdag van 9.30 uur tot 12.00 uur. Vanaf 18 september is er ook elke dinsdagavond van 17.00 tot 19.00 uur een avondspreekuur in het herhuisvestingskantoor van Patrimonium, Hofgeest 193 A.
De huisbezoeken zullen ongeveer 3 maanden in beslag nemen. In februari 2002 zal door Patrimonium aan alle bewoners het huurcontract worden opgezegd. U ontvangt dan een aangetekende brief waarin staat dat in verband met de voorgenomen herpositionering of sloop van uw woning de huurovereenkomst wordt beëindigd. Bij de brief over de huuropzegging zit een akkoordverklaring. Indien u akkoord gaat met de huuropzegging moet u deze verklaring tekenen en binnen zes weken opsturen naar Patrimonium. U kunt de verklaring ook afgeven aan de medewerkers van Patrimonium die in maart 2002 bij u langskomen om de verklaring op te halen.
Indien u de verklaring niet tekent of niet op tijd inlevert gaat Patrimonium ervan uit dat u niet akkoord gaat met de opzegging van de huur. Patrimonium zal de zaak dan voorleggen aan de kantonrechter en deze beslist dan of het huurcontract beëindigd mag worden.
Indien u wel akkoord gaat met de huuropzegging betekent dit niet dat u uw woning binnen zes weken moet verlaten. De herhuisvesting van de bewoners van Grunder en Grubbehoeve duurt tot l januari 2003.
De woningen in de hoogbouw in de Bijlmermeer zijn relatief ruim en van goede kwaliteit. Houdt u er rekening mee dat bestaande woningen in Amsterdam praktisch altijd kleiner en vaak van mindere kwaliteit zijn. De kwaliteit van nieuwbouw en bestaande nieuwbouw elders in Amsterdam is natuurlijk goed, maar toch zijn de woningen vaak niet zo ruim als de flats in de hoogbouw.
Als u voor een woning buiten de Bijlmermeer heeft gekozen, maar u zou naderhand toch terug willen keren, dan biedt Patrimonium u de mogelijkheid om terug te keren naar een hoogbouwflat in de Bijlmermeer. U moet dit dan binnen één jaar na verhuizing te kennen geven aan Patrimonium. U wordt dan met voorrang geholpen en u betaalt alleen de verschuldigde administratiekosten. Voorwaarden zijn dat u de huur van uw nieuwe woning buiten de Bijlmermeer opzegt en dat u geen huurachterstand heeft.
Bewoners met een huurachterstand kunnen problemen krijgen bij de aanbieding van een andere woning. Eigenaren hebben het recht bewoners met een huurachterstand te weigeren.
U moet er rekening mee houden dat een aantal woningbouwverenigingen eist dat u uw huidige woning tegen kakkerlakken hebt laten behandelen. Indien u uw woning door de firma Terminix heeft laten behandelen kunt u daarvan door Patrimonium een verklaring krijgen. Indien u de behandeling heeft geweigerd, zult u de woning op eigen kosten moeten laten spuiten.
Afwezigheid wegens vakantie of om andere redenen moet u altijd vooraf opgeven aan de medewerker die uw herhuisvesting begeleidt. Anders kan het gebeuren dat u een aanbieding krijgt tijdens uw afwezigheid.
Vanaf de peildatum, l september 2001, zal een groot aantal huishoudens de flat verlaten. Gedurende deze constante stroom van verhuizingen gaat Patrimonium zich extra inspannen voor het beheer van de flat. De leefbaarheid mag immers niet achteruit gaan voor de huurders die nog tot l januari 2003 in de flat wonen.
We noemen dit interim beheer. Het interim beheer van Grunder en het sloopdeel van Grubbehoeve bestaat uit de hier onderstaande punten.
Voor vragen over het beheer van de flat tijdens de herhuisvestingsperiode en de renovatieperiode kunt u terecht bij de huismeesters en bij het rayonkantoor.
Stedelijke Woningdienst Amsterdam
Bureau P/A, afdeling Procesbegeleiding
Jodenbreestraat 25
1011 NH Amsterdam
Woningstichting Patrimonium*
Afdeling Herhuisvesting
Hofgeest 193 A
Postbus 23031
1100 DM, Amsterdam Zuidoost
Avondspreekuur Herhuisvesting Patrimonium - Bureau P/A
Herhuisvestingsspreekuur: vanaf dinsdag 18 september van 17.00 tot 19.00 uur, Hofgeest 193 A.
* Op l januari 2002 verhuizen alle afdelingen van Patrimonium naar een nieuw kantoor voor de flat Groeneveen. U krijgt hier te zijner tijd bericht over.
Informatie voor gehandicapten:
Stichting Tot & Met (Indicatie-Orgaan Zuidoost)
Charlotte Brontestraat 46
1102 XE AMSTERDAM ZUIDOOST
tel. 020-3987340
Informatie voor ouderen:
Ouderen Advies Raad Zuid-Oost
Kempering 71
1104 KG AMSTERDAM ZUIDOOST
tel. 020-6993074
Makelaar Capelle:
Minervalaan 9
1077 NJ Amsterdam
tel.020-6795967
www.capellemakelaars.nl
info@capellemakelaars.nl
Vereniging KJEB:
Bijlmer Galerie: begane grond Grubbehoeve, middelste blok (ingang zijde
metrobaan).
Postbus 22057
1100 CB Amsterdam
tel. 020-6994203 of 020-3680170
fax.020-6994203
www.grubbehoeve.nl
KJEB@grubbehoeve.nl
Dit is een | met de Bijlmer site |